Günümüzde oldukça yaygın olan rahatsızlıklardan biri de karaciğer hastalıklarıdır. Doymuş yağ oranı yüksek ve çok yağlı yiyeceklerin tüketimi, aşırı alkol tüketimi gibi faktörler karaciğerde bir dizi rahatsızlığa yol açabilir. Karaciğer enzimleri olan ALT ve AST değerleri, altı ayda bir kontrol edilmeli ve sağlıklı bir yaşam için düzenli egzersiz yapılamıyorsa bile beslenmeye dikkat edilmeli ve bol bol yürüyüş yapılmalıdır. Limonlu Su Limonlu su, içinde bulunan enzimler sayesinde karaciğerin temizlenmesini ve enzim seviyelerinin düşürülmesini sağlar. Her sabah düzenli olarak limonlu su içmek, karaciğer sağlığı ve vücut sağlığı açısından oldukça faydalıdır. Ayrıca diyet yapanlara da tavsiye edilmektedir. Karahindiba Kökü Aktarlardan temin edilebilecek karahindiba kökü, karaciğer enzimlerini düşürme konusunda önemli bir rol oynar. Yarım su bardağına bir çay kaşığı karahindiba kökü eklenir, 10 dakika kaynatıldıktan sonra sabah ve akşam tüketilirse karaciğer enzimlerinin düşmesine yardımcı olur. Karahindiba kökünü tüketmek istemeyenler ise eczanelerde satılan tabletlerinden de kullanabilirler. Enginar Faydaları saymakla bitmeyen enginar, tam bir karaciğer dostudur. Zeytinyağlı olarak tüketilebilir. Kür olarak kullanmak istenirse, bir tane enginar üç litre suda kaynatılır ve soğuk olarak sabah ve akşam tüketilmesi karaciğer enzimlerinin düşmesine yardımcı olur. Kaynatılan enginar ise salatalarda kullanılabilir. Lavanta Lavanta, karaciğer yağlanması ve karaciğer enzimlerinin düşürülmesi konusunda etkili bir çözümdür. Kür olarak kullanılır. Yatmadan 30 dakika önce içilen lavanta çayı, uyku sırasında karaciğerin temizlenmesini sağlar. Aktarlarda kolayca bulunabilen lavanta, 250 ml suya bir tutam atılarak on dakika kaynatılır. Kişniş Maydanozgiller ailesinden olan kişnişin vücut sağlığı üzerinde büyük etkileri vardır. Aktarlarda satılır. İki çay kaşığı kişniş, 500 ml suda on dakika kaynatılır ve çay gibi tüketilir. Karaciğerin çözemediği ağır metalleri bile çözme özelliğine sahiptir. Sürekli kullanıldığında karaciğer enzimlerini düşürme ve karaciğeri temizleme özelliğine sahiptir. Zerdeçal Genellikle yemeklerde baharat olarak kullanılan zerdeçalın vücuda birçok faydası bulunmaktadır. Vücuttaki kan dolaşımını hızlandırarak antioksidanların vücuttan atılmasını ve temizlenmesini sağlar. Temizlenen vücutta karaciğer enzimlerinin de düşmesi sağlanır. Ayrıca karaciğer hücrelerinin yenilenmesine yardımcı olan mucizevi bitkilerden biridir. Brokoli ve Lahana Brokoli ve lahana, tamamen karaciğer dostu sebzelerdir. Vücuttaki antioksidanın atılmasını sağlayarak vücudun temizlenmesine yardımcı olurlar. Sarımsak Sarımsak, içinde bulunan metiyonin sayesinde karaciğerin temizlenmesine ve karaciğerde bulunan enzimlerin düşürülmesine yardımcı olur. Bu yüzden yediğimiz yemeklerin içinde sarımsak kullanmakta fayda vardır. Karaciğer enzimlerini düşüren yiyecekler bu şekildedir. Her şeyin fazlası zarar olabileceği için ölçülü kullanılmalı ve bunları kullanırken ve hayatımızın diğer alanlarında yağlı yiyeceklerden kaçınmaya özen göstermeliyiz. |